De studieboeken even beu? Schuif ze aan de kant en laat je entertainen door de leukste en lekkerste films, series, boeken, muziek en meer. Alvast een selectie voor het eerste semester.

J. KESSELS

De ideale plek voor studieontwijkend gedrag is toch wel de bioscoop. Mocht je daar in oktober je uitvlucht zoeken, ga dan naar de film J. KESSELS. Je wordt meegenomen op een bizarre roadtrip van de literaire pulpschrijver Frans (Fedja van Huêt) met zijn favoriete personage J. Kessels (Frank Lammers). In opdracht van een onbekende rijden ze in Kessels oude Amerikaanse ‘Kamikaze’ roestbak van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn, op zoek naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar. En dan ligt er plots een lijk in de achterbak. Naar de roman J. Kessels: The Novel van P.F Thomése.

LULverhalen – Ladies on Stage

Howard Komproe gooit zijn theaterconcept LULverhalen dit seizoen over een andere boeg: dit keer doet hij het uitsluitend met vrouwen. In een wisselende line-up laten onder anderen Angela Groothuizen, Bobbi Eden, Sanne Wallis de Vries en Sylvana Simons zich van hun grappigste kant zien. Howard en zijn vrouwen zijn van 16 september tot en met 3 december 2015 in diverse Nederlandse theaters te zien.

Naamloos, Pepijn Lanen

Net als de songteksten van de Jeugd van Tegenwoordig, is ook de debuutroman van bandlid Pepijn Lanen geestig, eerlijk en rauw. In Naamloos volgen we een aantal weken uit het leven van een naamloze jongeman. De dertiger zit tussen twee banen in en worstelt met verslavingen, angsten en voornamelijk met zichzelf. Kortom: een gemoedelijke afwisseling van de studieboeken. Naamloos verschijnt in januari 2016 bij uitgeverij Ambo Anthos.

Bluf seizoen 2

Af en toe moet je het blokken voor je tentamens afwisselen met een stomende seksscène, een smeuïg drama of keiharde actie. In het nieuwe seizoen van de serie Bluf krijg je al deze studieafleiders in één. Bluf draait om de goede vrienden Philip, Tje, Hein en Mark. Hun levens veranderen volledig als Philip een uitzonderlijk pokertalent blijkt te zijn en een dikke smak geld wint. De hoofdrollen worden opnieuw gespeeld door Achmed Akkabi, Javier Guzman, Géza Weisz, Fatima Moreira de Melo, Jan Kooijman en Yolanthe. Nieuwkomer in seizoen 2 is Teun Kuilboer. Bluf 2 is vanaf nu wekelijks op donderdag te zien op RTL5.

Honeymoon, Lana del Rey

Bij ieder nieuw album laait de controverse weer op: de Amerikaanse singer-songwriter Lana del Rey zou behoorlijk aan haar uiterlijk en imago hebben gesleuteld om succesvol te zijn. Ook acteur James Franco vindt haar fascinerend en brengt in maart een boek over haar uit: Flip-Side: Real And Imaginary Conversations With Lana Del Rey. Maar eerst, op 18 september, verschijnt haar nieuwe album: Honeymoon. ‘Heel anders dan het eerste album en gelijk aan de eerste twee,’ aldus Lana.

The Intern

Ga jij binnenkort stage lopen? Je zou zomaar eens concurrentie kunnen krijgen van een pensionado. In de film ‘The Intern’ vindt de 70-jarige weduwnaar Ben Whittaker (Robert De Niro) het maar niks om met pensioen te zijn. Hij besluit weer aan de slag te gaan: als stagiair bij een online modesite, gerund door de jonge Jules Ostin (Anne Hathaway). The Intern draait vanaf 24 september in de bioscoop.

Wie ik aan het zijn was – Anne van Veen

‘Iedereen had talent, iedereen had een soortgelijk school-en-jeugdtheater-cv en iedereen was de leukste thuis; ik was er een uit velen. Maar ík, zei hij, ik zou het niet nodig hebben om naakt over het toneel te fladderen, ik was verfijnd, ik was bijzonder.’ In haar debuutroman beschrijft Anne van Veen – dochter van Herman van Veen – hoe de achttienjarige Alma zich in het leventje van de Toneelacademie stort en hoe ze in de ban raakt van haar charmante leraar. Verschijnt 24 oktober bij uitgeverij Schuyt & Co Brandt.