De start van het nieuwe studiejaar brengt ook spanning met zich mee. Hoe zal het allemaal gaan? Haal ik al die benodigde punten wel? Niks mis mee… Maar wat als die angst je leven beheerst. Psychologe Marlous van Megen geeft uitleg over faalangst.

“Dat we iets spannend vinden of een beetje angstig zijn, is helemaal niet erg. Onze voorouders zorgden er zo voor dat we konden overleven. Zo wisten de holbewoners dat ze moesten vluchten voor beren. Alleen is onze omgeving in de loop van de eeuwen veranderd. Er zijn steeds minder echte gevaren, maar ons interne alarmsysteem werkt nog steeds. Soms heeft dat zo z’n voordelen. Je wordt alerter, kunt je beter concentreren en bent klaar voor actie. Zo kun je je extra goed voorbereiden op een moeilijke taak of situatie waar je tegenop ziet.”

Maar soms wordt het meer dan gezonde spanning. Dan komen faalangst-klachten om de hoek kijken. Kort gezegd is het volgens Van Megen de angst om negatief beoordeeld te worden. Dat kan zich uiten in onzekerheid over jezelf of over je prestaties. “Als je onder gaat presteren, is er sprake van een angststoornis. De symptomen zijn heel verschillend. Denk aan spanningen, moeite met ademhaling, trillen, negatieve gedachten, hartkloppingen, zwakte in de benen of duizeligheid. Vaak is er ook sprake van vermijding; je probeert onder bepaalde zaken uit te komen. Daarnaast is er vaak sprake van een negatief zelfbeeld.”

Als klachten langer aanhouden én niet weggaan – nadat je de taak hebt voltooid waar je zo tegenop zag – dan is het zaak de huisarts te raadplegen. “Die kan inschatten welke begeleiding nodig is. Heb je studiegerelateerde klachten? Kijk dan eerst of je opleiding een studentenpsycholoog heeft; die kan je in dat geval ook helpen. Blijft het alleen bij stress en piekeren dan kun je ook kiezen voor een mindfulness-training. Diverse universiteiten en hogescholen bieden cursussen aan op dit vlak.”