Studie, boeken, kamer. Als student heb je vaak niks te makken, maar wil je wel die geweldige studententijd met zo nu en dan een biertje. Hoe ga je slim met je geld om? Studente Vivian Bekker nam de proef op de som. Ze gaf haar pinpas een week uit handen en halveerde haar budget: €20,- voor 7 dagen.

Vivian bekker (20)

Studie: Communicatie in Groningen
Inkomsten en uitgaven: Ik krijg €288,95 studiefinanciering en leen niets bij. Ik geef per week ongeveer €40,- uit. Ik heb al vijf jaar een bijbaantje waar ik rond de €300,- per maand mee verdien. Ik ga elk weekend trouw naar mijn ouders. Ik rook niet. Ik drink met enige regelmaat.

Zondag. Budget: € 20,-
Op naar mijn ouders: een goedkope eerste dag van mijn budgetweek. Ik trek mijn wandelschoenen aan, Goldie en ik gaan op pad. Gratis, gezond en ook nog eens goed voor onze band. ’s Avonds laat ik mijn hersens kraken bij 1 tegen 100. Terwijl ik me nog staande weet te houden in de quiz, vraag ik mij ondertussen af hoe ik moet overleven met maar € 20,- deze week.

Maandag. Budget: € 11,22,-
Maandagochtend spring ik in de trein vanaf mijn ouders. Zo verstandig als ik ben, koop ik een notitieblokje om mijn uitgaven in bij te houden. Dat is gelijk de eerste €0,49 van mijn budget. O nee, mijn tandenborstel bij mijn ouders laten liggen. Daar gaat weer een paar euro. Ondanks dat ik zo met het budget in m’n maag zat, geef ik bijna de helft al uit aan boodschappen voor de rest van de week. Ik presteer om in dag 2 al bijna de helft van m’n budget op te maken: €11,22 blijft er over.

Dinsdag. Budget: € 9,16,-
Ik ben een ontzettende koffieleut. Alleen aan koffie zou ik mijn hele budget uit kunnen geven. Gelukkig vind ik achterin een kastje bij mijn ouders thuis een ‘coffee to go’ mok. Bedankt pap en mam. Op het avondmenu staat pasta met ketchup: echt lekker en gezond is het niet, maar goedkoop is het wel. Hier kan ik nog vier keer vaker van eten, alleen de vraag is of ik dat wel wil. Als ik de balans van de dag opmaak, blijkt dat ik nog €9,16 te besteden heb.

Woensdag. Budget: € 3,30,-
‘Niks te makken en ook niks te hoeven bakken’ heeft mijn moeder vast gedacht. Ik leef vandaag op de overgebleven prutjes van het weekend. Maar er komen ook gasten. Toch even naar de supermarkt. Als ik weer buiten sta, voelt mijn tas bijna even leeg als ervoor. Mijn bezoek moet het doen met een kopje thee, ranja of een glas water en een rijstwafel. Op de helft van de week heb ik nog €3,30 in m’n zak. En ik houd niet eens van rijstwafels.

Donderdag. Budget: € 2,72,-
Ik nodig mezelf uit bij een vriendin. Zij kookt, ik doe de afwas. Net zo als dat bij een restaurant gaat, als je te weinig geld hebt. Net voor sluitingstijd ren ik de buurtsuper in en sla nog gauw mijn ontbijt voor morgen in. Twee afgeprijsde broodjes liggen in mijn mandje en ik houd nog €2,72 over.

Vrijdag. Budget: € 2,72,-
Uitgerekend vandaag heb ik een ‘welkom thuis’ feest van een vriendin. Achterin de la van mijn nachtkastje vind ik een nog ongebruikte cadeaubon. Oef. Een strik erom heen en ik zet mezelf in de feestmodus. De teller staat dus nog steeds op €2,72.

Zaterdag. €0,22,- over!
Gelukkig de laatste dag van mijn budgetweek en ook nog eens mijn vaste werkdag. Ideaal, geld verdienen en geen tijd om het uit te geven. De hele dag leef ik toe naar het spenderen van mijn laatste €2,72 in de kroeg. Één biertje en ik hou zelfs nog €0,22 over. Proost!