Waar vloeit het bier het voordeligst? Waar zitten de meeste kroegen bij elkaar? En waar staan de meeste dames – of heren – te pimpelen? Stap wijzer met deze caféwijzer voor de grootste studentensteden.

Utrecht

Met een totaal aan 166 kroegen kun je in Utrecht een aardig stuk in je kraag zuipen. De bierprijzen liggen iets boven het landelijk gemiddelde (2,45 euro). Op donderdagavond kun je in de meeste studentencafés een goedkoper biertje scoren. Tijdens het borrelen valt er genoeg te flirten; op iedere honderd mannen tussen de 20 en 25 jaar wonen in Utrecht 138 vrouwen in deze zelfde leeftijdscategorie. De meeste cafés en discotheken zitten in het centrum en mogen tot 04:00 uur open blijven. Je hoeft er niet ver voor te zoeken; in Utrecht zitten er binnen een straal van een kilometer gemiddeld 7 cafés.

Groningen

In Groningen zitten binnen een straal van een kilometer gemiddeld 15 cafés. Je hoeft hier maar 0,6 kilometer te lopen (of zwalken) tot je op een kroeg stuit. In totaal telt Groningen 188 cafés. De meeste uitgaansgelegenheden zitten op de Grote Markt of aan de Poelestraat. De bierprijs ligt hier netjes op het landelijk gemiddelde en bijna ieder café doet aan happy hour. Ook hier is er een vrouwenoverschot. Op iedere honderd mannen wonen 112 vrouwen (tussen de 20 en 25 jaar).

Nijmegen

Als je in Nijmegen flink los wilt gaan, ga dan richting de Grote Markt, de Molenstraat, de Waalkade of het Koningsplein. Nijmegen telt 145 cafés, binnen een straal van een kilometer zitten er gemiddeld tien. De clubs en cafés mogen tot laat open blijven, maar na 04:00 uur mogen ze niemand meer binnenlaten. Goed nieuws: de gemiddelde prijs voor een biertje ligt in Nijmegen lager dan het landelijk gemiddelde. Op iedere honderd mannen tussen de 20 en 25 jaar wonen 138 vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.

Amsterdam

Hou je vast: Amsterdam telt 1036 kroegen. Binnen een straal van een kilometer vind je er gemiddeld 25. De cafés sluiten hier om 01:00 uur doordeweeks, in het weekend om 04:00. De meeste studentencafés vind je op of rondom het Leidseplein en Rembrandtplein. De bierprijs ligt in Amsterdam iets boven het landelijk gemiddelde. Ook hier zwaaien de vrouwen met de scepter: de verhouding vrouw-man is hier 122 op 100 (tussen de 20 en 25 jaar).

Bronnen: Studentenwegwijzer.nl, CBS, Studiekeuze123, Trouw, Biernet.nl