Genoeg studenten die een tijdje naar het buitenland gaan tijdens hun studie, maar deze twee studenten besloten er ook te blijven. ‘’De mensen die ik op Malta heb ontmoet gaven de doorslag om te emigreren.’’

CV – Loes Vissers

26 jaar
Sevilla, Spanje

Smoorverliefd tijdens je studie

“In de eerste week werd ik smoorverliefd op een rasechte Spanjaard! Ik had nooit verwacht dat dit mij zou overkomen en zeker niet dat ik hier vandaag, bijna acht jaar later, nog steeds woon en mijn eigen leventje heb opgebouwd.”

Loes Vissers behaalde eerst haar propedeuse Social Work in Nederland, het jaar daarop begon ze in Spanje aan een studie Marketing. “Eigenlijk was het nooit mijn plan om te blijven, ik ben namelijk heel close met mijn familie en vrienden in Nederland.”
De weg naar emigratie was erg dubbel, zegt Loes. Aan de ene kant was zij smoorverliefd, aan de andere kant was er een grote taalbarrière en was de stap om in Spanje te blijven groot. “Maar op dit moment ben ik heel gelukkig met mijn leven hier in Sevilla en zou ik voor geen goud weg willen.” Volgens Loes raak je heel snel gewend aan het lekkere weer.

Loes werkt nu ruim 2,5 jaar in het Marketing Team van Genera Games, volgens haar ‘het Google van Sevilla’. Genera Games maakt applicaties en videogames voor smartphones. Het is een bedrijf dat hard groeit. Een grote uitdaging dus! Ze voelt zich nu thuis in Spanje. In het weekend is ze het liefst in hun huisje aan het strand en geniet ze van het prachtige weer. “Het hele proces is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling geweest.”

Hi_Artikel-NL-in-Buitenland-Foto-emigreren-Debbie-Kooy-2
CV – Debbie Kooy

29 jaar
Malta, Malta

Een passie met een enorme uitdaging

Samen met haar vriend startte Debbie Kooy de eerste Juice & Health Bar op Malta. Sinds februari hebben ze een tweede zaak geopend: Pure Living. “Gezond leven en eten staat op Malta nog in de kinderschoenen, wat het tot een enorme uitdaging maakt!”

Na de middelbare school had Debbie nog geen idee wat ze precies wilde doen. Wel wist ze dat ze naar het buitenland wilde. “Hoe langer, hoe beter!” Met die gedachte kwam ze uit bij de opleiding International Business and Languages. “Een jaar naar het buitenland voor stage en studie klonk perfect!”

In de zomer van 2006 begon ze aan haar stage op Malta. Ze ging samen met een van haar beste vriendinnen. “We wisten niet waar we precies terecht zouden komen, maar het was in de zon en ze spraken er Engels. En we hadden elkaar, wat het toch makkelijker maakte.”

Debbie kwam uiteindelijk terecht bij één van de grootste scholen die Engels geven. Daar schreef zij ook haar thesis. En ze bleef. “De mensen die ik op Malta heb ontmoet gaven de doorslag om te emigreren.”

Naast haar fulltime job bij een van de grootste aanbieders in kansspelen, werkt ze nu ook in haar eigen winkels. In de toekomst ziet zij zichzelf zeker volledig in haar eigen zaak werken. “Home is where the heart is, met wat ik doe en met de mensen om mij heen.”