De Belgische drum ‘n’ bass dj en producer Netsky (Boris Daenen, 26) stopte met zijn studie om zich volledig op de muziek te richten. Met succes: hij begon op festivals als Lowlands en Pukkelpop en draait nu over de hele wereld. Op 14 november staat hij op We Are Electric, in het Klokgebouw in Eindhoven. Met onder andere zijn nieuwe hit ‘Rio’, een voorproefje op album nummer drie dat eind 2015, begin 2016 uitkomt.

In een eerder interview zei je: ‘Als 14-jarige had ik een nerdy obsessie voor elektronische muziek.’ Hoe ging dat?

‘Toen ik de vader van een vriend van me met synthesizers bezig zag, had dat voor mij iets buitenaards. Dat waren echt de beginstappen van de elektronische muziek. Ik ging bij hem op bezoek, zat aan alle knopjes, ontdekte alle geluidseffecten. Je maakt als het ware je eigen instrument, zonder echt een instrument te bespelen. Om vervolgens echt goed daarin te worden, was die obsessie wel nodig denk ik.’

Heb je met afwijzingen te maken gehad voordat je een contract tekende bij Hospital Records in 2009?

‘Nee, ik heb het geluk gehad dat ik aan het begin van het sociale mediatijdperk begon. Netwerksites zoals MySpace hebben ervoor gezorgd dat ik zonder label of management gehoord werd op internet. Een heel belangrijke stap. Ik ben ervan overtuigd dat als ik vijf jaar eerder was geboren, ik veel meer vriendjespolitiek had moeten bedrijven om te komen waar ik nu ben.’

Wat was een van je tofste dj-momenten tot nu toe?

‘De eerste keer dat ik mijn ouders meenam naar een groot festival in België. Als je zo vroeg begint met je carrière, moet je je ouders ervan overtuigen dat je daarin echt iets kunt bereiken. Dat het niet zomaar een hobby is. Het was drie jaar geleden op Pukkelpop, ik sloot af op de main stage. Ik haalde mijn vader en moeder op het podium en het publiek begon te juichen. Fantastisch.’

Jij hebt je school niet afgemaakt om je volledig op de muziek te kunnen focussen. Zou je dat andere studenten aanraden die in hetzelfde schuitje zitten?

‘Elk individu is anders. Het onderwijssysteem is ook veranderd, in Nederland is het sowieso anders. Ik studeerde Multimedia in Mechelen en kreeg nooit het gevoel dat ik geprikkeld werd om een bepaalde richting op te gaan. Op jonge leeftijd was ik al geïnteresseerd in muziekproductie, maar ik werd voorbereid op een beroepsleven met vakken waarin mijn interesses niet lagen. Het kan geen kwaad om meer naar het individu te kijken.’