Drie dagen niet douchen, leven op bier en friet en je keel kapotschreeuwen bij je favoriete band. Nederland is een festivalland, maar al dat feesten kan nog best vermoeiend zijn. Hoe overleef je dit festivalseizoen?

Radicale rocker

Na een dag op Rock Werchter heb jij al een zere keel onder je dikke baard. Maar die pijn stil je door nog meer bier te drinken.

Eten Het liefst leef je het hele weekend op bier en frikadellen. Maar jij bent ook geen zestien meer dus misschien is het goed om af en toe een appel te eten.

Drinken Dat smijtbier smaakt ook prima, als je geld bijna op is.

Overnachting Wees eerlijk, die tent heb je niet heel ergonomisch ingericht. Sterker nog, je stak wat stokken in de gaten, gooide je nog opgerolde matje en slaapzak erin en klaar is kees. Probeer je een beetje voor te bereiden op regen en koop een paar haringen.

Kosten Veel rockfestivals bieden een line-up om u tegen te zeggen, en dat merk je in de prijs. Voor een weekendticket met overnachting ben je toch al gauw tweehonderd euro kwijt, dus het wordt geen festivalhoppen voor jou.

Hygiëne ’s Avonds ben je te dronken om te douchen, en ’s ochtends heeft het geen nut, want je duikt zo toch meteen weer de modder en het bier in. Tip: poets je tanden en vergeet geen deo, dat is wel zo fijn voor jouw omstanders in de moshpit.

Technotype

Je baalt als om zeven uur ’s ochtends jouw favoriete dj stopt met draaien, maar gelukkig is er een afterparty. Wakker blijf je toch wel, tijdens Awakenings of Paradigm Festival.

Hygiëne Alle zintuigen staan tijdens het festival op scherp, dus zorg er in ieder geval voor dat je je oksels wast.

Overnachting Blijf je daadwerkelijk slapen op het festival, zorg dan dat je je bed zo comfortabel mogelijk maakt. Het uitzweten van alle chemicaliën die je de dagen ervoor in je mik hebt gegooid, kan voor redelijk wat ongemak zorgen.

Kosten Als het water geen vijf euro per flesje kost, kan het qua kosten behoorlijk meevallen. Ga je aan de drank, dan kunnen deze lange nachten je blut maken.

Eten Vergeet niet te eten! Je eetlust is ver te zoeken, zet desnoods een herinnering in je telefoon.

Drinken Wat je ook neemt, drink genoeg water maar ook weer niet te veel. Zet een streepje op je arm, elke keer als je een halve liter wegtikt.

Hi_pdfest-hires-08-08-15-1946-10-2018-Knelis

POPlover

Sinds de Backstreet Boys ben jij verknocht aan pop en tegenwoordig is Justin Bieber jouw alles. Zonnestralen, denim- shorts, grote zonnebrillen en gitaargepingel? Jij bent erbij!

Hygiëne Jij wilt iedere dag weer fris en fruitig op het festivalterrein staan, maar die rijen voor de douche zijn zo lang. Ga ’s nachts douchen! Zo hoef je niet te wachten.

Overnachting Tuurlijk slaap jij – en niet op een matje. Voor een goed humeur gedurende het hele festival, neem je een dik luchtbed mee. Het kost wat meer tijd om voor te bereiden, maar je slaapt zo goed als dat neproosje in je haar.

Kosten Het liefst ga je naar Coachella, maar dat kost je twee maanden studiefinanciering. Voorlopig houd je het bij Paaspop en Parkpop (gratis!).

Eten Food-prep! Maak van tevoren een paar pastasalades en broodjes. Tussen de middag even naar de tent om te lunchen en je op te frissen, en jij bent er klaar voor.

Drinken
Die cocktails zijn zo lekker, maar zó duur. Probeer tussendoor (kraan)water te drinken. Zo bespaar je geld, houd je het langer vol én heb je de volgende dag minder hangende wallen.

Beeld: Knelis