Onderzoek doen tussen de Amish of naar de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon: met een internationale stage heb je de kans om bijzondere plekken van de wereld te zien.

Een stage is een enorm belangrijk deel van je studie. Niet alleen doe je er praktijkervaring en contacten mee op, je leert ook verder te kijken dan je eigen opleiding. En waarom dan niet buiten de landsgrenzen? Sommige opleidingen hebben al contacten met buitenlandse bedrijven of organisaties, maar als dat niet zo is, laat je dan vooral niet uit het veld slaan. Als je een bijzondere plek, bedrijf of onderzoek tegenkomt waar je heel graag stage wilt lopen, is dat over het algemeen goed zelf te regelen. Zoals Job de Jong (26), student geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, deed. Tijdens zijn stage van drie maanden onderzocht hij de mogelijke erfelijkheid van psychische aandoeningen onder de Amish, de traditionele strenggelovige gemeenschappen in Pennsylvania, Verenigde Staten. “Ik kwam in contact met een professor aan de Columbia University in New York die dat onderzoek leidde. Ik heb hem gevraagd of hij een stageplek had en ben erheen gegaan.” Ook Karima Osman (24), student Midden-Oostenstudies aan de Universiteit Leiden, regelde haar buitenlandse stage-avontuur zelf. Ze liep niet één, maar twee stages achter elkaar in Beiroet, Libanon. “Ik liep twee maanden stage bij een NGO, maar dat vond ik te kort. Vandaar dat ik ook nog gesolliciteerd heb voor een stage aan de Nederlandse ambassade in Beiroet. Zo was ik uiteindelijk acht maanden weg.”

Stageplan

Bij het regelen van een buitenlandse stage is overleg met je opleiding essentieel: vraag wat er nodig is om de stage officieel onderdeel te laten zijn van je studieprogramma. Soms vergt dat een apart stageplan en vaak ook goedkeuring van de stagecommissie. De Jong: “Ik moest bijvoorbeeld wel aantonen dat het een onderzoek was wat ik niet ook in Nederland had kunnen doen.” Osman: “Ik kreeg veel hulp van de loopbaanservice van de Universiteit, zij gaven me lijstjes met wat ik moest regelen en informeerden me over mijn stageplan.” En dan de financiën, want een stage in het buitenland kan behoorlijk prijzig zijn. Je moet er natuurlijk heen, en dan daar ook eten, wonen en leven. De Jong en Osman kregen allebei een deel van de kosten vergoed, een deel moesten ze zelf regelen. Osman: “Ik heb gesolliciteerd op een fonds via de universiteit, en dat gekregen. Ook kreeg ik tijdens mijn stage op de ambassade een stagevergoeding. En daarnaast heb je natuurlijk nog je uitwonende beurs en je reiskostenvergoeding.”

Indrukwekkend

Maar de kosten en moeite zijn het helemaal waard, ervoeren de twee avontuurlijke stagiairs. De Jong: “Niet alleen was het vakinhoudelijk heel interessant, ook het contact met een cultuur als de Amish heeft me verrijkt. Hoe zij als groep in het leven staan.” Ook Karima Osman leerde veel van haar stages in Libanon. “Het bijzonderste vond ik, dat ik als onderdeel van mijn stage aan de ambassade naar het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon ging. Een indrukwekkende ervaring die ik anders nooit had gehad. Ik raad het andere studenten dan ook enorm aan.” Wil je een buitenlandse stage lopen, kijk dan vooral vooruit en bedenk niet teveel bezwaren, tipt Osman: “Ga alvast netwerken en praat met je docenten. Je kunt ook contact opnemen met de ambassade in het land waar je heen wilt, die weten vaak goed wat de mogelijkheden zijn.” De Jong: “Kijk goed naar wat je graag wilt, en probeer gewoon of dat lukt. Met assertief zijn kom je heel ver.”

Studeren in het buitenland

Nederlandse jongeren studeren minder vaak in het buitenland dan hun Europes leeftijdsgenoten. En dat terwijl het zoveel voordelen biedt. Het netwerk van Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) deelt ervaringen met elkaar én met scholieren en studenten die een opleiding in het buitenland overwegen.

“Een opleiding in het buitenland lijkt misschien een grote stap, maar je moet het vooral als een kans zien”, vindt Marlou Slot, die natuurkunde studeerde in het buitenland. “In mijn vakgebied was het onderwijs daar op topniveau. Daarbij spreek ik nu ook vloeiend Duits!”

Louis Hendrix deed zijn bachelor in de Verenigde Staten: “Het ging mij vooral om het flexibele onderwijssysteem daar. Je kunt meerdere vakken uitproberen en hoeft later pas een hoofdrichting te kiezen. Daardoor kun je tijdens je studie nog ontdekken wat je echt ligt.”

Terug in Nederland komt buitenlandervaring goed van pas, weet Marlou. “Ik ben sinds oktober weer hier en kon meteen doorstromen naar een promotieplek.” Louis liep na terugkomst stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de zomer begint hij aan een master in Engeland. “Via de online database van NWS vroeg ik andere studenten naar hun ervaringen. Zo vond ik de opleiding die het beste bij me past.”