Kun je wel wat avontuur in je studiecarrière gebruiken? Kies dan voor een stage over de grens. Twee studenten vertellen over hun stage-ervaring in het buitenland.

Wie: Ryan Bakker (21)

Studie: Internationaal Toeristisch Management aan Hogeschool Tio in Eindhoven, 1e jaar, 2e semester
Stage: 3 maanden op de reserveringsafdeling van CIE Tours in Dublin
Terug sinds: 2 dagen

Wat deed je tijdens jouw stage?
‘Mijn taak was ervoor te zorgen dat de complete tour voor klanten van a tot z geregeld was, zodat zij alleen hun papieren mee hoefden te nemen op reis. De reizen die CIE Tours organiseert, gaan naar Ierland, Engeland, Schotland en Wales. Ik maakte reserveringen, regelde transfers, nam de telefoon aan, beantwoordde emails, en nog veel meer. Die afwisseling vond ik leuk. En ik vond het mooi om te ervaren wat een touroperator precies doet.’

Wat moest je allemaal voorbereiden?
‘Via een bemiddelingsbureau kreeg ik deze stageplek. Ik had expliciet om Ierland gevraagd, vanwege de mooie natuur en de gastvrijheid van de mensen. Verder schreef ik me bij DUO in als uitwonend, zette ik mijn OV tijdelijk stop en vroeg ik een vergoeding van de Erasmusbeurs aan. Via via vond ik een gezin in Dublin dat een kamer vrij had voor drie maanden. Ik kwam in een warm bad terecht, kreeg drie keer per dag te eten, mocht altijd mijn was doen en ontmoette andere studenten die ook in het huis logeerden.’

Wat deed je in je vrije tijd?
‘Als je in het buitenland stage loopt, is het lastiger contact maken met jongeren dan wanneer je samen met andere studenten een cursus of semester volgt. In de weekenden ben ik telkens in mijn eentje op stap gegaan. Als ik in een bar in Temple Area stond, kreeg ik meteen een pint bier in m’n handen geduwd en iedereen praatte en danste met me. De jongens stapten ook veel sneller op me af dan Nederlandse jongens. Verder bezocht ik in de weekenden de westkust en plaatsjes zoals Bray en Wicklow.’

Tips voor studenten die stage willen lopen over de grens?
‘Regel dat je bij een gastgezin kunt verblijven. Zo heb je meteen een thuisbasis.
Vaak zijn het schatten van mensen die je alles over het land kunnen vertellen en je leuke tips geven.’

Hi_Ruben

Wie: Ruben Deij ( 25)

Studie: Fysiotherapie, AVANS Hogeschool in Breda, net afgestudeerd
Stage: vijf maanden vanuit FURB, universiteit van Blumenau, stad in Zuid Brazilië
Terug sinds: drie maanden

Hoe heb je deze stage geregeld?
‘Via de minor ‘Studeren in het buitenland’ kreeg ik deze kans. Tijdens de eerste bijeenkomst werd er gevraagd of er iemand interesse had in een uitwisseling met Brazilië. Als één van de enigen zag ik dat wel zitten.’

Wat heb je precies gedaan tijdens je stage?
‘Mijn week zag er heel gevarieerd uit, waarbij ik steeds met een groep studenten aan de slag ging op een bepaalde plek. Op maandag behandelde ik vanuit een primitieve kliniek in de buitenwijk van Blumenau diverse patiënten. Als ze niet in staat waren om zelf te komen, ging ik op huisbezoek. Dan schrik je wel van de leefomstandigheden. Daarnaast is de mentaliteit van de patiënten heel anders. Ze nemen het niet zo nauw met de tijd en zeggen ‘ik ben er nu toch’ als je ze daar op wijst. Als het regende kwamen ze soms helemaal niet. Dinsdag was de leukste dag; dan mocht ik aan de slag in een centrum voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen. Woensdag en donderdag werd de stage gecombineerd met les in de universitaire kliniek. Hierbij ging ik aan de slag op de afdeling neurologie en orthopedie. Vrijdags werkte ik in het ziekenhuis. Iedere vier weken wisselde ik van afdeling, zo heb ik ervaring op gedaan op een psychiatrische afdeling, intensive care unit en de kinderafdeling.’

Kon je makkelijk contact maken met mensen daar?
‘De taalbarrière was in het begin wel een obstakel. In Brazilië wordt heel weinig Engels gesproken. In het begin moest ik mijn telefoon er dan ook regelmatig bij pakken om via Google Translate te communiceren. Omdat de Brazilianen erg nieuwsgierig zijn, is contact leggen niet moeilijk. Ze willen alles weten; waar je vandaag komt, wat je komt doen en ga zo maar door. Vaak nodigen ze je ook uit in hun huis of om iets te drinken. Het gastgezin waar ik logeerde nam me ook mee naar hun familie en vrienden.’

Heb je nog een tip voor studenten die in het buitenland stage willen lopen?
‘Sta open voor alles wat je pad kruist en meng je onder de mensen. Zo ontmoet je vrienden voor het leven.’