Groot, klein, duur, goedkoop: studentenwoningen kunnen per stad enorm verschillen. In Amsterdam betaal je gemiddeld €34,32 per vierkante meter aan kale huur, in Enschede is dat maar €17,99*. Drie studenten geven ons een kijkje in hun, nogal contrasterende, woningen.

Amsterdam

Stad: Amsterdam
Grootte: 8 à 10 m²
Huur inclusief: €520

Voor minder dan 500 euro vind je midden in het bruisende centrum van Amsterdam geen studentenhuis.De 21-jarige Iris van den Oever had geluk. Deze Allround Styling studente is sinds vorig jaar trotse eigenaresse van haar kamertje van 8 à 10m². Daarnaast is er nog een losse woonkamer, keuken en badkamer, maar die deelt ze met twee andere studentes.
“Het fijnste aan mijn kamer vind ik de wasbak! Met drie meiden in één huis is het niet te doen om allemaal dezelfde wasbak te gebruiken. Minder fijn vind ik de ruimte: mijn kamer is te klein voor een tweepersoonsbed. Maar de locatie maakt het weer helemaal goed, super centraal en alles is in de buurt.”

De huur betaalt Iris onder andere van het geld dat ze verdient met haar bijbaantjes. “Ik werk bij een reclamebureau, doe promotiewerk en in de zomer sta ik achter de bar bij festivals. Van dat geld kan ik nog niet helemaal rondkomen, daarom leen ik ook nog maximaal bij.”

€520 duur voor zo’n kleine kamer? “Welnee! Voor deze locatie is mijn huurprijs echt super goedkoop!”

Hi_Artikel-studentenkamers-Anne-Dirk

Enschede

Stad: Enschede
Grootte: 25 m²
Huur inclusief: €485

Enschede, niet de populairste studentenstad, wel een van de goedkopere. Zo woont de 23-jarige Anne Dirk Loonstra, student industrieel product ontwerpen, voor €485 per maand in een studio van ruim 25m². Hij heeft zijn eigen keuken, wc en douche en deelt in principe alleen de voordeur met vier andere bewoners. Ooh ja, en de wasmachine.

“Voor mijn afstudeerstage in Haaksbergen zocht ik een plek ergens in de buurt. Reden één was het lange reizen, maar ik wou ook gewoon graag op mezelf wonen. Ik was specifiek op zoek naar een studio, een plek waar ik alles voor mezelf heb. Dat vind ik ook het fijnste aan mijn huis. Dat ik redelijk ver van het centrum af woon vind ik wel een beetje jammer, maar daar valt mee te leven”, lacht Anne Dirk. Hoe je zo’n studio vindt? “Via Funda kwam ik bij deze woning terecht. De huurprijs vind ik redelijk, niet heel duur en niet heel goedkoop voor Enschede. Een tijdje terug heb ik veel gewerkt, van dat gespaarde geld betaal ik nu de huur.”

Hi_Artikel-studentenkamers-Amarens

Groningen

Stad: Groningen
Grootte: 63 m²
Huur inclusief: ± €550

Deze woning heeft een oppervlakte waar je als student u tegen zegt. Voor zo’n €550 per maand woont de 21-jarige Amarens van Breden in een knusse tussenwoning van 63m² in Groningen.

Woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer, tuin en zelfs een inloopkast: de studente Rechten heeft het allemaal voor zichzelf. Amarens woont overigens niet helemaal alleen, ook kat Nori heeft haar thuis gevonden in dit mooie stulpje in het noorden van ons land.

“Het grootste voordeel van deze woning is dat ik hier nog tijden kan blijven wonen, het is niet een studentenkamer waar je na je studie weer weg wilt. Daarnaast ben ik heel blij met mijn tuin, vooral in de zomer zit ik hier vaak.”

Hoe Amarens haar luxe woning kan betalen? “Ik geef dansles, maak schoon bij het bedrijf van mijn ouders en leen geld bij. Dit alles heb ik er absoluut voor over. Ik vind het heerlijk om op mezelf te wonen en tref het ontzettend met zo’n leuke, relatief goedkope woning.”