Ben je net begonnen met je studie of weet je nog steeds niet wat je wilt? Twijfels, twijfels, wat kun je ermee? Aafke Mensinga, decaan op Stenden Hogeschool aan het woord.

Waar ontstaat twijfel?

Als decaan ziet Aafke veel twijfelgevallen voorbijkomen. “Bij twijfel wordt vaak gedacht aan de inhoud van de opleiding, maar twijfel zit in veel meer dingen. Zoeken naar het probleem is een hele tocht, is het inhoudelijk, persoonlijk, ligt het aan de sfeer, de studie-aanpak, het niveau of is het een keuzeprobleem? Grondslag van twijfel is vaak de sfeer of cultuur van de opleiding. Die moet bij jou als persoon passen. Dat geeft heel gauw een goed of een slecht gevoel.”

Wanneer heb je een match?

Aafke: “Alle activiteiten van opleidingen tijdens open dagen zijn heel wervend, want de opleiding wil graag studenten binnenhalen. Een student moet wel beseffen dat een open dag slechts een momentopname is.” Volgens de decaan is de match tussen jou en de opleiding het belangrijkst. “Sluiten jouw specifieke verwachtingen van de opleiding goed aan op je vooropleiding, jouw interesses en jouw drive? Dan heb je waarschijnlijk je match te pakken.”

Twijfelpreventie, kan dat?

“Een belangrijke voorwaarde om twijfel te voorkomen is dat je je thuis voelt in je studie en op de instelling waar je studeert. Tijdens de opleiding krijgt een student te maken met groepswerk, studiecultuur, sfeer en je eigen persoonlijke klik. Je kunt nooit van tevoren weten of dat allemaal naar jouw verwachting is. Wat je wel kunt doen, is komen kijken voor je begint. Er zijn meeloopdagen en proefstudeer-mogelijkheden”, legt Aafke uit. “En sinds twee jaar zijn opleidingen verplicht om studenten die zich voor 1 mei aanmelden een studiekeuzecheck te laten doen voordat zij starten.”, voegt ze daar nog aan toe.

Wanneer hulp vragen?

“Direct, kom op tijd. Hoe eerder wordt ingegrepen, hoe prettiger voor de student. Wij proberen de student zo snel mogelijk op de juiste plaats te krijgen.” Past de student beter bij een opleiding buiten de eigen kennisinstelling, dan wordt ook die mogelijkheid aangeboden. “Geen student, hogeschool of universiteit heeft er belang bij dat een student niet op zijn plek is en uiteindelijk geen diploma behaalt.”, verduidelijkt Aafke.

Wat doet het decanaat?

Aafke: “Het decanaat adviseert en coacht de student op verschillende gebieden. Wanneer iemand aanklopt met twijfels of andere problemen dan volgt er een gesprek. Daarbij wordt besproken wat de verwachtingen van de student waren bij de start van de studie en wat er nu anders is. Dat kan sfeer, niveau of inhoud zijn. Wij bieden dan keuzebegeleiding en coaching. En praten lucht vaak ook al heel erg op!”