Twijfel je of je de juiste studie hebt gekozen? Een studentendecaan kan je hierbij helpen. Jos Karssies (54) is sinds 2010 werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarvoor was hij 20 jaar lang studieadviseur bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de RUG.

Zijn er veel twijfelaars?

“Ik, en ook mijn collega’s van andere universiteiten, zien dat het aantal studenten dat vraagt om hulp terugloopt. Ondanks deze trend denken wij dat veel studenten twijfelen. Toch is er weinig animo voor bijvoorbeeld studiekeuzeworkshops. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat er op scholen veel aandacht is voor een goede studiekeuzevoorbereiding.”

Wat zijn uw tips voor twijfelaars?

“Ga een tijdje heel wat anders doen, zoals werken of reizen. Doe ervaringen op en ontdek daarbij wat je leuk vindt. Belangrijk bij het kiezen van de juiste studie is het in kaart brengen van jouw gemaakte keuzes en successen. Probeer hierin een lijn te ontdekken waar jij je prettig bij voelt. Aan de hand hiervan kun je kijken welke opleiding bij je past. Kortom: stap niet ondoordacht in een volgende studie.”

Wat zijn de voor- en nadelen van switchen?

“Een pluspunt is dat je al ervaring hebt met studeren. Je hebt een aantal dingen ontdekt die je niet wilt en kiezen is voor een deel ook schrappen. Natuurlijk zijn er ook minpunten. Zo kan het een knauw geven aan je zelfvertrouwen en je kunt er financieel op achteruitgaan. Toch denk ik dat veel studenten switchen als een groter probleem ervaren dan het is. Je hebt bijvoorbeeld veel meer zelfinzicht gekregen.”

Heeft het vernieuwde leenstelsel gevolgen voor de studiekeuze?

“Dat vind ik wel een lastige, ik hoor het niet van studenten. Ook heb ik er nog geen cijfers van gezien. Op dit moment denk ik van niet.”

Heeft u zelf getwijfeld als student?

“Absoluut. Ik begon al met twijfelen toen ik op de Pedagogische Academie (Pabo) zat, want ik vond het niet leuk om voor de klas te staan. Ook wilde ik graag meer kennis opdoen. Ik ben dan ook gaan doorstuderen aan een universiteit, maar ook toen twijfelde ik over een studie. Psychologie is het uiteindelijk geworden. Later heb ik een tijdje bestuurswerk gedaan, omdat ik niet wist welke richting ik binnen deze studie wou volgen. Uiteindelijk heb ik mijn studie succesvol afgerond.”