Ben jij op zoek naar je droombaan of wil je een bijbaantje dat echt iets toevoegt aan je cv? Volg dan deze sollicitatietips.

Wist je dat geschikte sollicitanten steeds vaker via social media worden gevonden? Op Twitter is #vacature vaak trending topic. Via Facebook vindt 22% van de recruiters een geschikte kandidaat. LinkedIn is zelfs in 38% van de gevallen succesvol. Zorg dus voor een representatief profiel, waarbij je ook aangeeft dat je een nieuwe uitdaging zoekt. Dan kan je netwerk je ook nog helpen.

Volg interessante bedrijven online; dan zie je het meteen als ze een vacature hebben. Wordt daarnaast lid van groepen waar informatie wordt gedeeld over de branche waarin jij aan de slag wil. Grote kans dat er ook vacatures voorbijkomen. Ga je reageren? Zorg dan voor een authentiek cv en een enthousiaste brief, die allebei echt weergeven wie jij bent.

Durf je stoute schoenen aan te trekken. Heeft een bedrijf geen vacature of voldoe je niet helemaal aan de eisen die ze stellen? Neem gewoon contact op. Zorg ten alle tijd voor een goede voorbereiding. Weet waar het bedrijf voor staat en waar ze vandaan komen. Dan kun je meteen meedenken en je meerwaarde tonen.

Mag je op gesprek komen, kies dan voor een verzorgde look. Een vraag die je sowieso kunt verwachten? “Waar sta je over vijf jaar”. Goed om daar van tevoren over na te denken. Geef geen wenselijke antwoorden, maar zeg wat je echt vindt. Let op: wees niet te eigenwijs. Heb je naast je studie nog meer gedaan, vergeet niet dat te vermelden. Maar waak voor standaardantwoorden.