Nederland: het land van klompen, tulpen, molens, kaas, drugs, prostitutie en lange mensen. Wat is er nog meer typisch Nederlands? Buitenlandse studenten over hun ervaringen in ons kikkerlandje.

“Bij de HEMA bestel ik altijd de stamppot boerenkool”

Hi_Artikel-buitenlandse-studenten-in-Nederland,--Fan-Tong,-Leanne
Fan Tong (21)
Studie: International Facility Management
Woonplaats: Groningen
Komt uit: China

Over iets typisch Nederlands hoeft Fan Tong niet lang na te denken. “Een kroket!” zegt ze lachend. Het grootste verschil tussen China en Nederland vindt ze namelijk het eten. In China verschillen de typische gerechten per streek, maar eten mensen voornamelijk rijst, legt ze uit. Een kroket of stamppot vindt ze daarom vreemd. “Maar ik vind het wel lekker hoor! Bij de HEMA bestel ik altijd de boerenkoolstamppot, heerlijk!”

Fan woont inmiddels vier jaar in Nederland. Toch kan ze een aantal dingen nog steeds niet begrijpen. Dat de Nederlanders zo ontzettend druk zijn, bijvoorbeeld. “Ze hebben tijd om te slapen, om te studeren, om te werken en daarnaast ook nog eens om naar feestjes te gaan. Niet te geloven!” In China zijn studenten volgens haar echt altijd bezig met studeren.

Het vreemdste aan Nederland vindt ze dat mensen hier wel gordijnen in hun woonkamers hebben, maar die vervolgens altijd open laten. “Je kunt zo bij iedereen naar binnen kijken, heel awkward.” In China hechten mensen meer waarde aan privacy, legt Fan uit. Ook zijn er daar in de steden bijna alleen maar flats, waardoor het sowieso moeilijker is om naar binnen te kijken.

Een van de leukste Nederlandse dingen vindt ze het fietsen. Gelukkig houdt ze ervan, want het openbaar vervoer vindt ze hier maar duur. Wat ze knap vindt, is de timing van de Nederlanders: ze komen niet te vroeg, niet te laat, maar precies op tijd. “In China zijn mensen altijd te vroeg, omdat ze bang zijn om te laat te komen.”

“Ik hou van de regen!”

Hi_Ali-Mahmood-Khalesi,-artikel-buitenlandse-studenten-in-Nederland,-Leanne
Ali Mahmood Khalesi (26)
Studie: Nederlands niveau 3
Woonplaats: Amsterdam
Komt uit: Iran

“Nederland kent vooruitgang, goede technologie en vrede. Dat is sowieso al een groot verschil met Iran.” Ali Mahmood Khalesi kan de Nederlandse cultuur wel waarderen. Hij vindt dat hij hier niet kan blijven zonder iets van de Nederlandse taal te begrijpen. Daarom studeert hij sinds september Nederlands niveau 3 aan de Vrije Universiteit. “Als ik hier ben, wil ik doen wat de Nederlanders doen. Het belangrijkste daarvan is denk ik het spreken van de Nederlandse taal.“
Ali vindt de taal niet heel moeilijk, behalve het verschil tussen ‘de’ en ‘het’. Daar kan hij maar niet over uit. Ook vindt hij het vreemd dat Nederlanders ’s avonds zo vroeg eten. “In Iran eten mensen ‘s avonds rond negen of tien uur. Nederlanders gaan dan al bijna slapen!”
Een ander groot verschil met Iran vindt hij het openbaar vervoer. Hij kon van tevoren niet geloven dat alles op tijd zou rijden. Of hij niet moest wennen aan het weer? “Nee hoor, ik hou juist van de regen!”

Over een vreemde eigenschap van Nederlanders hoeft hij niet lang na te denken. “Ze kunnen niet hoofdrekenen,” lacht hij. “Als ik bij de Albert Heijn met een briefje van tien betaal en het kost vijf euro, rekent de caissière het bij wijze van spreken alsnog uit met een rekenmachine.”